În urma evolutției îndelungate a cariei dentare sau în urma traumatismelor dentare , uneori poate fi necesar tratamentul endodontic sau „tratamentul de canal” . Clasic, acesta se realiza cu ace manuale , asemanătoare unor pile , cu care se îndepartează țesutul pulpar inflamat sau infectat și dentina alterată de pe pereții canalelor dentare . Astăzi tratamentele endodontice cu instrumentar rotativ sau activat ultrasonic , sub magnificare reprezintă varful tehnologiei prezente.

Instrumentarul endodontic modern fabricat din aliaje de Titan este incredibil de rezistent și flexibil pentru a permite curățarea în întregime a canalelor radiculare , care rareori sunt drepte și de formă regulată .
Magnificarea permite vizualizarea corectă a spațiului din interiorul canalului radicular și reperarea eventualelor canale suplimentare și de asemenea permite o evaluare a curățării complete și corecte a acestuia . În continuare , o obturare ERMETICĂ și TRIDIMENSIONALĂ a canalului radicular este ultimul pas în obținerea unui rezultat stabil în timp .