UTILIZARE PIEZOCHIRUGIEI IN INTERVENTIILE DE CHIRURGIE ORALA 

 

Uneori suntem nevoiti sa extragem un dinte sau sa trecem printr-o interventie chirurgicala . In urma interventiilor chirurgicale apare inflamatie si disconfort. Acum putem diminua acest neajuns utilizand echipamente si tehnici  minim invazive . Acest lucru este posibil prin folosirea piezotomului .

Aparatul nu genereaza zgomot sau vibratii perceptibile si are o precizie extrema . Piezotomul alaturi de chirurgia ghidata 3d reprezinta varful tehnologiei in chirurgia orala astazi .

Pe langa faptul ca piezotomul este extrem de eficient in tesuturi dure , cum ar fi osul sau materialul dur dentar , utilizarea piezotomului scade semnificativ si riscul de lezare a tesuturilor moi , fie ca vorbim despre mucoasa , vase de sange sau nervi. Utilizarea piezotomului in interventiile de chirurgie orala aduce o serie de avantaje notabile .

In extractiile dentare atraumatice piezotomul permite sectionarea ligamentelor care sustin dintele fara a creea pierderi suplimentare la nivelul osului sau la nivelul gingiei diminuand substantial durerile postoperatorii  oferind totodata o perioada de vindecare mai scurta .

S-a constatat ca extractia atrumatica cuplata cu aplicarea A-PRF  duce la vindecare in aproximativ 7 zile spre deosebire de extractia clasica , unde rata de vindecare este variabila si mai degraba apropiata de 14-15zile .

In extractiile molarilor de minte inclusi (in os ) piezotomul permite eliberarea usoara a dintelui din alveola osoasa . De asemenea aparatul este mult mai sigur decat o freza clasica in ceea ce priveste protejarea tesuturilor moi cum ar fi mucoasa , muschii sau nervii din zona operata , scazand riscurile de complicatii si scurtand perioada de vindecare .

In interventiile de sinus lift , piezotomul permite obtinerea accesului in sinusul maxilar cu un risc minim de perforare a membranei sinusale( cea mai frecventa complicatie ), precum si decolarea atraumatica a acesteia . Astfel putem diminua la maxim riscul de complicatii in aceasta interventie chirurgicala sensibila .

In implantologie , aparatul de piezochirurgie permite obtinerea spatiului osos pentru implant cu frezaj minim . Aceasta inseamna vindecare mai rapida cu riscuri mai mici .

In tratamentul parodontal , piezotomul este utilizat atat pentru finisarea dintilor dupa manevrele de planare radiculara, pentru pregatirea patului osos pentru primirea de grefe si daca cazul o cere chiar pentru recoltare de grefe osose .